Вівторок, 21.11.2017, 16:30

З об'єктивних причин сайт "Хронікер" (hroniker.net) не оновлюватиметься. Читачі порталу можуть ознайомлюватись із новинами нашого міста культурно-мистецького спрямування в групі "Вконтакті" -https://vk.com/kp_hroniker. Тому якщо ви є користувачем цієї соціальної мережі - долучайтесь)

Незабаром у Кам’янці


Головна » Дата

«Тіло з землі взято й у землю вернеться. А душа – вічна. Щоб вона була чистою, її треба стерегти і не дати занапастити гріхом. Саме в цьому – призначення Посту», - стверджує отець Ігор Української автокефальної православної церкви.

Третього березня розпочинається Великий Піст на честь Спасителя, який триватиме 48 днів і завершиться 19 квітня. До нього входить Чотиридесятниця (триває сорок днів), Лазарева субота (1 день), вхід Господній у Єрусалим (1 день) і Страсний Тиждень (6 днів) - на честь спогаду про останні дні земного життя Ісуса Христа.

«Кожна людина в часі свого земного життя чогось досягає, щось втрачає. Але Господь хоче від неї іншого – чистоти, смиренності, покірності. Піст дає їй можливість помислити над своїми вчинками, підготувати душу до моральних і духовних цінностей, щоб зрозуміти свої гріхи і стати церковною людиною", - розповідає отець Ігор. 

- Коли найбільш сувора трапеза?

- По середах та п’ятницях, в перший і останній тиждень. Православні ж християни весь піст з трепетом і вірою дотримуються строгого харчування. Є певні нюанси для людей хворих, дітей чи вагітних. Але й мучити себе – не означає бути спасенним. Якщо відчуваєте потребу, то не зациклюйтеся.

- Які продукти благословляються?

- Забороняються продукти тваринного походження: м'ясо, ковбасні вироби, риба, морепродукти, а також білий хліб, випічка, цукерки, майонез, яйця, молоко і молочні продукти, алкоголь. Дозволяється скромна і пісна їжа: гриби, фрукти, овочі, квашена капуста, горіхи, каші на воді, киселі, чай, квас. Допускається риба в неділю.

Наші брати-католики вживають яйця, масло, молоко. Православна церква - більш строга, ортодоксальна і консервативна. У час посту віряни стараються частіше відвідувати храм, богослужіння.

- Правда, що сенс посту не в тому, щоб не їсти тваринну їжу, а в тому, щоб не зациклюватися на ній?

- Звичайно. Інколи люди хизуються тим, що не їли упродовж всього посту м’яса чи яєць, не пили молока. Одна жінка сказала мені, що за цей час скинула кілька кілограмів. Але призначення посту – не тілесне задоволення, а очищення душі. Людина може бути як той гриб: зверху побілена, а всередині – гниллю вкрита. Ми можемо словами прославляти, а ділами – грішити. Можемо морити своє тіло голодом, але основне – свідомо просити Бога за спасіння, за прощення гріхів наших батьків і дідів.

- Порадьте, як пережити піст тим вірянам, котрі по-справжньому хочуть очиститися тілом і душею?

- Є така гарна ікона, на якій Ісус Христос стоїть під дверима без клямок і стукає в них. Вони - як символ нашого серця, яке ми маємо відкрити, щоб впустити Спасителя. Треба просити Його про духовну мудрість. Тоді нам легше буде сприймати світ, прощати і любити. 

ФОТО



Категорія: Дата | Додав: hroniker (02.03.2014)
Переглядів: 864 | Теги: пісна їжа, очищення, 2014, Великий піст, 3 березня



Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
За межами Кам’янця


Пошук
Статистика
каталог сайтів МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Rambler's Top100 c

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Лілія Петрук © 2017 |
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
за умови активного гіперпосилання на hroniker.net